Monday, November 19, 2012

aku, dia dan AIR..

'akak blh x nk seteguk air, nk bebuka puasa' seorg bdk perempuan mendekati ku.

aku terkejut seketika dan sempat memerhatikan jam pada screen laptop. kemudian memberikan botol air aku kepada budak perempuan tersebut. bkn mau tunjuk baik la, tp kesian n tgk jam waktu tu pun sda msk waktu maghrib. so bg jala.. =)

apalah nilai seteguk air jika dibandingkan dgn org yg berpuasa seharian tanpa ada isi makanan n air pun. walaupun x kenal dgn bdk tu, tp dia tetap saudara seIslam aku.

sorry...hanya mau share benda sekeliling yg jd, yg tanpa kita sedari, kita sering lupakan.

adakah situasi ini pernah anda lalui?? apakah reaksi anda???

Thursday, October 25, 2012

terima kasih daun keladi...lain kali maw lagi, boleh...? =p


Alhamdulillah kini berada d Sabah, Negeri tecinta hihihi...
rasa bahagia...bebunga2...senang hati...semua rsa ada..
x dpt d bygkan dgn kata2 betapa happy nya ak tiap kali ak 
balik ke Sabah...bukan apa...happy sbb dpt jumpa family...
teda kaitan dgn 'boyfriend' ni tau hihi...i'm still single.. =p

sesampai nya ak dkt KK td pg...ak terus melangkahkan kaki
ke SESB...tempat ak menjalani latihan industri ku...waaa rindunya
bekerja kt cni hihi...

bak kata pepatah melayu...langkah kanan...yaaa hari ni ak ke
SESB dgn langkah kanan hahaha...dipendekkan cerita...hari ni
ak kena belanja makan oleh Wana, Kak Arni n Kak Irene d Restoran
Hang Li Po..thanks so much...then thanks to Kak Yulie sebab 
bagi hadiah hihi...hadiah apa?? adalahh mna blh bgtaw hahaha...
pas2 ptg td...lepak2 dkt D'Lalapan..minum2 petang makan lekor..
Wana n Kak Arni belanja lg...thanks for the second time.. =)


insyaAllah ada umur panjang..sda kerja...ak belanja kamu suma
pulak k...kamu suma sentiasa dlm ingatan...staff2 Procurement
mmg best..terbaikk hihi...bkn mengayat...ikhlas ni hahah... =)


Thursday, October 4, 2012

Special Entry : RIP Christy

bru jap td terbaca berita mengenai sorg kawan.....
sorg kawan yg PERGI dan takkan kembali huhu...

tekedu seketika......
semoga rohmu tenang disana..
berakhirnya keperitan yg selama ini ditanggung..
pengakhiran yg menyedihkan...
pengakhiran dengan pemergian yg menyedihkan...

TUHAN lebih menyayangiMU...

derita Kanser Tulang yg dialami hanya dia yang tau..
penderitaan demi penderitaan...

dia x mudah putus asa...
berusaha merawat penyakitnya kemana saja...
kegembiraan dan senyuman diwajahnya..
menyembunyikan pelbagai rasa yg dialami...
ketenangan nya membuatkan..
keluarga dan rakan2 yg dtg melawat..
merasakan pasti ada sinar yg menanti....
tapiii...apa kuasa kita utk menentukan....
TUHAN lebih mengetahui segalanya...


RIP Christy Lee  =(

Sunday, September 16, 2012

Permohonan Maaf Secara Terbuka dari saya... =(

first sekali mo ckp...i'm sorry...i'm sorry...i'm sorry...
bru beberapa hari ni mendapat tau yg ada insan telah 
salah faham atas diri ini huhu...
salah faham yg membuat insan berkenaan membenci diri ini...
insan tersebut adalah seorg perempuan...(mesti d kepala kamu laki kn..)
isk...isk...jgn slh faham k...

ni diantara sesama kaum...tiada kaitan dgn kaum adam.. =p
but seriously ak mau minta maaf sama insan berkenaan...
ak harap dpt betentang mata sma org tu...n explain everything sma dia..

for you information, ak x pernah bedendam sma kau...
ak tau apa yg jd bukan salah kau...tp biasala sbg insan yg bernama wanita
pasti ada sekelumit perasaan tdk puas hati, marah n kecik hati kt kau..
yala...d sbbkan seseorg kita saling bergaduh...

dan bukan itu ja, kau membenci ku d sbbkan ada insan lain yg
masuk campur dan membuat keadaan lagi haru biru...baru ak tau,
insan lain itu telah menghntr msj yg berbaur ugutan...

ak harap sgt insan berkenaan bc post ak ni...
permohonan maaf dgn terbuka dan seikhlas hati... =(

hari raya maw habis suda... =p


Sda maw habis raya bru maw update blog…apa punya blogger daaaa haha..
Lekkk luuu…kesibukan yang melampau membataskan pergerakan
jari jemari ku utk memasukkan entry baru…
hal ini kerana, beta baru sj selesai menjalani latihan
industry selama 2 bulan di SESB..
almaklumlah x dpt membiasakan diri dgn alam pekerjaan..
so x pandai maw adjust masa utk perkara2 atau aktiviti2 lain…
fuhh…fuhh…blog behabuk suda hahaha…
pa lg jum membuat kemasukan entry yg terbaru hehe…
x byk tp asal ada la kn… =p

utk cuti 2 bulan lepas ak bnyk hbskan masa dgn latihan industry..
so ini bermaksud bkn cutila kn hehe…cuti sambil bekerja kot…
bekerja tanpa gaji…tp berkhidmat dgn tulus hati…ceh..cehh… =p

then sepnjg latihan industry tu bnyk la pengalaman kerja
yg ak dpt..kerja yg tiba2 dushhh mcm gunung pn pernah
rasa…kerja yg dushh tda maw buat lagi la hahaha…tp
rasanya 50/50 la..ada masa free..ada masa byk kerja..kerja d SESB
ni best sbb x stress…suasana kerja happening spnjg masa…
pendek kata staff di sana semua ceria2, mesra2 n baik2
belaka..(puji iklhas ni hehe)sampai ak rasa mcm x mo balik study,
mo kerja d situ ja hahaha…

sepanjang ak latihan industry tu ak mmg betuahla sbb kena
pada bulan Ramadhan..kenapa bertuah???sebab…….byk makan…sebab apa
byk makan??? Sebab org belanja non-stop…yummy…hari2 mkn
sedap...hehe..Suda la hobi ak makan kn…so makin meriah la ak
makan…hehe..Alhamdulillah berkat dari gaya pemakanan yg sihat tu,
tiada kegemukan yg terjadi di situ yaa hehehe…

byk lg maw tulis sbnrnya tp masa ni selalu mencemburui ak…
malas tul ak…kuat cemburu betul kan hehe…
so utk tika dan saat ni, cukup ni jala entry utk kali ni hehe…
di bawah ni ada disertakan beberapa keping gambar yg bekaitan
selamat menjamu mata hehe.... =p
see yaawww! =p

Separuh daripada Staff Jabatan Perolehan SESB =)

 Student practical besama eksekutif n bos2 besar... =)

 ak ngn student practical yg lain n staf2 yg comel2 hehe... =p


Wednesday, June 20, 2012

Tentang perasaanku..

Aku jga mempunyai perasaan...

Perasaan ingin dimiliki dan memiliki..

Tp apakan daya ku..

Aku cuma bunga yg hanya mampu menanti sang kumbang..

Aku cuma perigi yg menanti timba..

Siapala aku di mata kalian..


Sentiasa menanti dan akan terus menanti..

Aku tak seindah intan dan permata..

Aku tak secantik zulaika..

Siapala aku di mata kalian..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 30, 2012

Kawan terbaik ku...

Kawan selamanyaa..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tengok dirimu itu..

Sebelum kita beckp tu molekla kiranya befikir sebelum beckp.. Sbb kdg2 apa yg kita ckp tu akan jd balik kat diri kita sendiri.. Renungkanla wahai manusia sekalian...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 28, 2012

semoga cepat sembuh ^_^ (Part 2)

bru ja jam 9.30 malam td ak pigi lawat my fren Christy....
thanks to fana n mal sbb teman ak pigi lawat dia dkt 
Hospital Umum Kuching...

ingat lg ka Christy yg ak cita hari tu...tu hari ak lawat dia
masa d Hospital Likas...hari ni ak lawat dia d cni...
keadaan dia mcm biasala nampak ok dr luar...tp d dlm
dia ja yg tau huhuu...x tau maw ckp cm mana...
ak hnya dpt ckp semoga cepat sembuh ya Chris...
be strongg my fren...get well soon... ^_^

td dtg hospital agak lewat la sbb pergi ke sna tanpa perancangan..
tp happy la sbb dpt jumpa dia...td dia nampak lemah...
tp masih murah dgn senyuman manisnya hehe...

sorry teda pic yg di ambil...sbb time ak dtg tu dia bru bgn tidur...
so next time la bru ak update pic Si Manis Christy hehe...
pa pun...kita doakan ja dia cepat sembuh k...buat kwn2 
DPM...insyaAllah ak akan update pasal Christy sma kamurang k..
faham2 jala student ni susah mo begerak hehe...
tp ak akn try jga k... ^_^

lg sekali ak harap doa dr kwn2...marila kita sama2 bedoa
moga Christy sembuh mcm dulu...d bwh ni ada video yg
d update oleh Cik Dida kita before Christy dtg Kuching...
so tgkla k....

video

video

Monday, February 20, 2012

i miss u..



i miss u mummyyy!!!!
bru ja berapa jam sampai Kuching.... =(
rindu gila2 sma umi...huhuhu...
bru ja semalam makan2 1 family..
keluar sma family...
mlm ni ak sendiri2 sda huhu...
i miss u abi... =(


rinduu abanggg yg byk habiskn masa sma ak cuti kali ni...
i miss u bangg...huhuu...
rindu qusyairi...sbb x byk masa dapat luangkn sma2 huhuh...
i miss u all.... =(



Monday, February 13, 2012

alarm ohh alarm!!

Agaknya apalah maksud tajuk aku ni mlm kn…
Adakah pasal alarm kereta?
Adakah pasal alarm bomba kebakaran tu??
Atau adakah alarm jam??
Atau pn ada alarm2 lain yg wujud yg ak nda taw??? Hahaha…


Ok2 sdala beteka teki pagi2 buta ni haha… sebenarnya ak mo cerita pasal alarm jam… kenapa ya??? Mesti kamu tetanya2 kn kenapa…(bajet konon2 ramai yg bc blog ni hahahaha) pa2 jakla…klu suka dialu2kn baca,tp klu x suka dialu2kan………beredar hehe..

Ok bebalik kpd topic sebenar k… alarm jam ni bole di definisikan sebagai alat penggera yg kejutkan kita dari tidur yg lena, sampai air liur meleleh pn x perasan kn hehe.. alarm ni besa la kn org pakai utk kejutkn dari tidur,utk bangun pg kerja,sekolah,kuliah dan sebagainya..ambik contoh cm ak, ak besa guna alarm utk kejut ak pg kuliah, x pn utk study malam2 (bajet rajin plak taw haha)

Besanya kita akn set alarm weekdays spy nda lupa mau set2 alarm pd waktu malam…kdng nda sengaja tetidur,terus telupa mo set..so langkah selamat terus set weekdays…tp adakah pada sabtu ahad anda akan bangun awal??? Alaaaaa jan la tipu, I know u bah… takkan punya haha.. confirm2 n sah2 la kita akan bangun lambat ckit dr hari2 besa kan…betul nda????

Soooo….apa yg bakal n ingin ak sampaikan d cni…sabtu ahad teda istilah alarm…melainkan ada hal penting yg memerlukan kita utk set alarm hehe…


Hmmm cakap psl alarm ni…ak paling x suka bila abg ak set alarm utk weekdays then bila sabtu ahad dia balik rumah..pastukan dia biar hp nya becas dlm bilik ak…n bila awal2 morning tu…jam 6 or 7 pagi alarmnya bebunyi…arghhhhhhh rasa mo belah2 ja hpnya huhu…pleaseeeee laaaa…hormat perasaan org yg mau tidur n berehat…


Ok fine,mmg anak dara x bagus bgn lambat…tp mo bgn lambat ckit jak pn…huhu…bolehkn… =D  Ak marah bkn apa, ak marah sebab ak mlm2 susa mo tidur…pas subuh baru dapat tidur, so ak mo la bangun lewat ckit….tolong fhm perasaan org yg mengalami masalah utk tidur malam huhu…

Teringat kembali kisah masa ak duduk d hostel…rumate ku sungguh x memahami…boleh2 dia nmpk ak tidur dia melalak2 erghhhhh…please hormati org yg sedang tidur…

Cuba bayangkan anda berada d tempat saya??? Maybe kita xkn tunjuk perasaan marah kita pd org…tp klu bole belajar utk memahami perasaan orang lain… ^__^

Tuesday, January 31, 2012

semoga cepat sembuh ^_^

td ptg pigi lawat kawan sakit dkat Hospital Likas...lama nda jumpa dia..sekali jumpa dia td,dia dalam keadaan yg x sihat...

masa d poli dlu nda la rapat betul,tp dia ni x sombong baik so senang mo dekat sma dia hehe..friendly n suka senyum ni..senyuman yg menawan gitu..walaupn dlu x rapat, tp dia tetap kwn aku...suma yg pernah n sedang 1 kelas aku adalah kawan aku..Insyaallah aku akan jd kwn yg baik d kala senang mahupun susah.. =)

td tgk dia ceria jak,dia x tunjuk pn kesedihannya..aku tahu dia cuba sembunyi suma perasaan yg dia ada..Christy bersabar k,aku tau kau kuat..rajin2 makan ubat..ikut nasihat doctor,jgn patah semangat k...tiap penyakit ada penawarnya..

mmg sukar utk terima kenyataan bila d usia muda mcm ni ada penyakit mcm tu..apa pn semangat perlu kuat..n sentiasa kita cuba ikhtiar cari cara utk sembuhkan penyakit tu..mesti org ckp,aku ni pandai ckp jak,org yg sakit tu merasa dia lg tau.. ya aku tau,tp kita sbg org d sekeliling harus n wajib bg kata2 semangat sma org sakit, supaya dia x patah semangat..tu ja yg kita mampu bantu..sebab Allah SWT lg mengetahui segalanya...

pa pun Christy,jgn patah semangat k..kami kwn2 kau sentiasa ambil berat pasal kau..kami sentiasa doa supaya kau cepat sembuh, happy n ceria mcm dlu..yg penting jgn patah semngt,ikut cakap doctor n rajin makan ubat k..jan x dgr ckp pla..t kami suma rotan kau tu hehe..Christy,nti kau suda sihat kita photoshoot dkt tnjung aru k..aku mo kau jadi model aku...hehe..kami kwn2 syg ngan kau Christy..semoga cepat sembuh.. =)

di bawah ni pic2 aku n kwn2 lain yg dtg lawat Christy..aku dtg lambat ckit..so aku punya pic x bnyk..1 keping jak hehe...utk kwn2 yg jauh x dpt mo dtg tu..nah ni pic utk tatapan kamu..tgk Christy cumil tu..maintain oww dari dulu hehe..ok sila2 la tatap pic d bwh ni...oh ya Rina n Eva sori ah,sy curi pic dr fb kamurang hehe.. =)

 kusyuk tul kamurang becerita ahh hehe...

 wahh ketua kelas pn ada taw hehe..Addy, Dzul n Charles..

 yeaa ni aku sama Christy hehe..cumilkan Christy..maintain dr dlu kn.. =)

 Emmy, Eva, Christy, Dida and Rina..cumil2 aweks2 DPM ni hehe... =)

mereka yg maintain cumil n sentiasa ceria hehe..

Monday, January 2, 2012

darah muda..

Tem exam ni la mcm2 jadi…ishh2….
Cuba la duduk d bilik study, cm ak ni haa (bajet study la konon haha)
Jgn la buat benda pelik2…
Mak ayah kita hantar masuk university utk bljr..
Jd org berguna..so jan la hampakan harapan diorg tu..
Kesian mak bapak…

Org tua selalu pesan..jan d ikut darah muda tu…
Kelak memakan diri sendiri…
Bersabar tu kan lebih baik…
Sabar tu separuh drpd iman…
So klu rasa2 diri tu ada iman..
Maybe boleh la kot org tu bersabar….

Pa pun fkr sendiri la k..dah besar pnjg…
Dah masuk U pn..so maksudnya mmg pandai la kan…
So klu pandai, tau la pkr baik buruk kan…
Renung2 kan la wahai adik2 kakak2 n abg2 sekalian… ^__^


p/s:klu rsa mereka bersalah biarlah Tuhan yg Maha Adil tu laksanakan hukuman ke atas mereka..kita sbg manusia biasa tak layak utk menghukum mereka itu...bersabar itu adalah kunci segalan2nya...